Hur kan tillvaron te sig för en människa med tvångssyndrom? Mycket facklitterärt finns skrivet i ämnet men det behövs skildringar utifrån den som upplever dessa tvång.
Kontrollöga är en annorlunda berättelse om kärlek och rädsla, besvärjelser och motåtgärder i en uppskruvad vardag som inte utesluter hopp och möjligheter.
Flera hundra tusen människor i Sverige lider av olika tvångssyndrom. ”Vi andra” har förstås våra alldeles egna små ritualer och situationsbestämda beteenden. Men den som lider av OCD (obsessive-compulsive disorder) upplever sig inte sällan som annorlunda, bortom ”det normala”. I Kontrollöga definierar sig romanens ”jag” ibland som ”tvångsneurotiker”, ”brottsling” eller ”den vårdade”. Känslan av utanförskap blir inte sällan ett lidande i sig.
Niklas Schiölers förtätade framställning försöker nå den existentiella grunden bakom uttrycken. Vi läser den och ytterligare dimensioner av vad det är att vara människa öppnar sig. Och som medmänniska påminns vi om den viktiga devisen: ”För att förstå varandra måste vi också lära oss mer om varandra.”