Poeten, författaren, redaktören och förläggaren Eric Fylkeson (1950) debuterade för femtio år sedan med Vi lever i en tyst film (Poesiförlaget). Med åren har det blivit ett otal böcker inom – och utom – kända genrer. 1974 bildade han, tillsammans med Bruno K. Öijer, Per-Eric Söder och Leif Elggren – och kompgruppen Berget konstnärsgruppen Vesuvius.
foto: Jane Morén
Fylkesson drev Poesiförlaget mellan 1973 och 1978 och senare också förlaget Janus fram till 1988. Under dessa åren var han också redaktör för tidskrifterna Feber, Janus och I minne. I tidskiften Feber 74:3 skrev de att den var ”det existentiella inslaget i Sveriges åsiktsflora”. Fylkeson berättar i en intervju med Sveriges kulturtidskrifter (tidskrift.nu) om hur intresset och spridningen av tidskrifterna växte. Utöver en växnade skara prenumeranter delades de ut på musikcaféer och fritidsgårdar – och någon gång på punkkonsert under minst sagt spektakulära former. Det var fanzinernas tid där poesin fördes vidare för sin egen skull och gärna utmanade den kommersiella masskulturen.
Fylkeson var tidigt ute som estradpoet, ofta som inspiratör – och presentatör av andra poeter på olika scener.
På 80-talet spelade han in och gav ut trettiotvå samtida poeter på vinyl och kassett. Utgivningen fick dock stå tillbaka på grund av att ny teknik ersatte skivor och kassettband. Men också av brist på pengar. Det offentligas kulturetablissemang som ansvarade för utdelning av bidrag sa nej; litteratur ska tryckas som böcker. Poesi var ingen musik, så inte heller skivbolagen var intresserade. Idag vet vi annat och poesin tar sig fram på olika vägar.
Eric Fylkeson: Svenska poeter • Janus Förlag
Med start 8 augusti 2023 publicerar Eric Fylkeson varje vecka en inspelning med någon av de trettiotvå svenska poeterna från 1988. Klicka här och följ länken för att lyssna!
Listan med publicerade böcker är lång. Prosa, lyrik, essäer – namnlösa genrer som… Fylkesons lekfullhet och vilda experimentlusta är i det närmaste gränslös. Ett allvar, om det nu går att kallas så, finns alltid med, även om det handlar om den drömska bilden av en antikens Diane, som synts runt Mälarens stränder i den handgjorda upplagan Badkar till övers (Rosenlöfs bok 2004). Och 2018 tilldelade Samfundet De Nio honom sitt ”Särskilda pris” för romanen En helt annan historia.
Insikten om att dikter är regnstänk som faller i en ocean av enastående böcker ingen människa hinner läsa bekymrar honom föga. ”Att dikta med själen som insats tär på kropp och sinnen men är liksom sömnen sjukdomsförebyggande”, säger han.
Läs om Eric Fylkesons nya diktsamling här »
foto: Jane Morén