I sin debutbok Dödelsen – händelser i livets gränsland delar IngaMari Solders med sig av sina djupt personliga inre upplevelser av att följa de dödas och de döendes själar genom gränslandet mellan liv och död.
Hon har idag fyrtio års erfarenhet av detta. Det börjar med hur hon förbereddes för uppdraget som hon först inte kunde tro på. Den inre och den yttre världen förs så i Dödelsen samman med berättelser om olika sätt att ta sig genom den process det är för själen att lämna jordelivet.
”Ett halvår efter att min guddotter Amanda dog och gav oss ordet dödelse, blev jag klar med min grundutbildning i Rosenmetoden”, berättar hon. Hon tillbringade sedan ett år i England där hon gjorde studiebesök på olika hospice och deltog i olika kurser och workshops på temat “Death and Dying”. Tillbaka i Sverige var hon volontär i starten av ett hospice för AIDS-sjuka. Detta var i början av nittiotalet, alltså före bromsmedicinernas tid.
”En viktig grund till Hospicerörelsen var effektiv smärtlindring. Jag insåg att det handlar om mycket mer än bara medicinering”, säger hon. Det handlar om vikten av ett tillåtande utrymme och stöd i att tänka, känna och prata om dödelsen. Hon undervisade samtalsgrupper och workshops och höll föredrag som stöd för att bearbeta det som dödelsen väcker i oss. Allt för att så långt möjligt nå fram till att tillåta dödelsen att finnas som villkor för liv.
IngaMari Solders är född 1952, uppvuxen på Lidingö men bor sedan 1996 i Resele vid stranden av Ångermanälven.
Under flera år har hon varit verksam som Rosenterapeut men i och med arbetet med Dödelsen har hon fått lägga det åt sidan.