
Elisabeth Rynells essä publicerades första gången av Eric Fylkesons i tidskriften I Minne, men då med rubriken “Det paketerade paradiset” (Janus förlag 1987).
I förordet till den nya utgåvan lyfter Håkan Sandell detta hur författaren talar om ”vår krympta frihet” och individens rätt att skydda och försvara naturen. Hans retoriska frågor skulle vi kunna ställa oss själva:
Kan man verkligen försvara en gammal björkskog eller en porlande bäcks (förhoppningsvis) rena vatten genom att rösta vart fjärde år, genom ett brev till sin kommunansvarige, med en textad skylt på stadens torg? Jag tror vi vet svaret, och vet hur det går. Redan drar det i smilbanden av medlidsamt hån, lille vän.
Rynells tankar är minst lika aktuella idag. Hon nämner, som exempel, ockupanterna på Taråberg. De som vräktes från gården vid fjället av kravallutrustade poliser som brände ner huset, sprängde murstocken och förgiftade jordkällaren med diesel. Sandell drar också tankarna vidare till ”den förste klimataktivisten att dömas till fängelse i Sverige” och samernas kamp emot etableringen av en vindkraftspark i Fosen som ödelagt stora arealer av de norska samernas renbetesland. (Mer om kampen för Fosen nedan.)
ur Skogen och friheten av Elisabeth Rynell – omslaget och sidorna 30–31 & 38–39.
Bilden på sidan 38 är ifrån ”Skogsupproret” (Se mer om dessa nedan.)
Bokens andra illustration är ett foto taget av Micke Berg, där Björn ”Ponny” Bergström kör häst på det nedbrända Taråberg. Berg har för övrigt skapat en skatt av bilder, mycket ifrån alternativ kultur.
Rynell inleder sin essä med en diktstrof hämtad från Harry Martinsson och presenterar därefter en slags problemformulering:
”Jag har tänkt, att om friheten är en fågel, så är den nog en mellanspett. Det är inte av illvilja vi utrotar den. Men mellanspetten måste dö på grund av den onödiga nödvändighet som vår samtid gestaltar.”
Vi får också följa med ännu längre tillbaka i tiden, innan Sverige blev Sverige. Hon refererar till Gunnar Olof Hyltén- Cavallius verk Wärend och Wirdarne från 1860-talet, som i sin tur hänvisar till ännu äldre rättshandlingar vilka talar om att samhället också lät den fredlöse vara ifred – i skogen. Hon skriver:
Det vanliga historiska synsättet är ju att vi gått från despoti till demokrati efter en tämligen rak linje, om man undantar ”urkommunismens” sjunkna Atlantis. Men ett rimligare synsätt visar i stället en rak linje från Gustav Vasa och in i vårt folkstyre. Denna raka linje är maktens eriksgata. Detta är folkets avväpnande.
Skogsupproret är en gräsrotsrörelse som vuxit fram ur samarbeten mellan aktivister från klimaträttviserörelsen och samiska aktivister. De använder fredliga aktioner och civil olydnad för att kämpa mot skogsmissbruk och stödja kampen för urfolks markrättigheter.
Vill du veta mer och vill stödja dem, hittar du Skogsupproret på FACEBOOK & INSTAGRAM och på SKOGSUPPRORET.SE

Fosenaktivisterna har friats två gånger tidigare. Men åklagaren överklagar ärendet mot aktivisterna för tredje gången, något som inte var känt då Skogen och friheten gick i tryck.
NRK talade med ”Leder for Fosen-aksjonistene” Elle Márgget Nystad, som nåddes av beskedet vid förberedelserna inför firandet av Samernas nationaldag. Hon säger att var tråkigt men inte förvånande.
Statsåklagaren Stian Hermansen menar att saken har en ”Prinsipiell betydning” och kan påverka framtida rättstillämpning:
”Vi tenker at denne saken kan få betydning for senere demonstrasjonssaker når det gjelder hvilke tiltak politiet samlet sett kan treffe i lignende situasjoner, forklarer han.”
Motståndet lever vidare med kampen för samernas rättigheter.