”Mina rötter och mina drömmar kan ingen ta ifrån mig och dikter skapas av minnen, kokkaffe, läshunger, kärleken till orden och fantasin”, säger hon. Hennes fytiotvå dikter är en kärleksförklaring till tidigare generationer och till barndomen. Men de fungerar samtidigt som väckarklocka.
När Åhlander lyfter upp sådant som annars kanske faller i glömska får vi möjlighet att stanna upp – precis så som människorna i hennes dikter gör. De verkar ju leva sina liv just då och där de befinner sig.
Det är klart att de drömmer sig bort ibland och kanske var allt inte bättre förr. Men oavsett hur de hade det, gör Åhlander dem levande och vi kan känna igen oss. Poesin blir på så sätt en helande motkraft i vår tid av hastighet och effektivitet, med alla de avstånd som ingen maskin någonsin kan överbrygga. Dikterna kan fungera som verklighetsflykt men de kan också leda oss närmare våra rötter – och oss själva.
30
Svartnade fjolårsäpplen
klamrar sig fast på den gren
där våren gör rosavita blommor
Svartnade fjolårsäpplen
blev kvar efter torkans sommar, gräsets
knastertorra död och den förtvivlade
nödslakten rosavita blommor;
en astrakan
en gravenstein, en vildapel
och där – ett glasäppelträd som vill göra nytta
Tomma vinbärssnäckor följer
räfsans ränder, blir burna, lagda
på den kökkenmödding som byggt sig
en plats i mig i trädgården
Inte längre för att klara livhanken
Inga potatisfåror, inga gallrade morötter,
inga höganäskrus att fylla med lingonmos
Bara till lyst – och ändå – vem vill vara
bara till lyst – vara
Blomma men inte bära frukt – inte nytta till>
Staren tar livet av en daggmask
Jag dricker mitt morgonkaffe
FP-241 • ISBN 978–91-88765–89‑5
Ett återkommande tema i Åhlanders dikter är ett slags ”underifrånperspektiv” vilket ligger i linje med hennes tidigare utgivna novellsamling och hennes bidrag i olika antologier och tidskrifter. Det är de ”små människornas” liv hon skildrar, alltså det vi sällan eller aldrig möter i det mediala bruset. Hon ser djupet och skönheten i människan så som den är, och försöker att sätta ord på de existentiella frågorna så att de faktiskt går att begripa.
Läs mer om Mija Åhlander och hennes skrivande »