1968 tilldelades Yasunari Kawabata Nobelpriset i litteratur med motiveringen ”för hans berättarkonst, som med fin känsla uttrycker japanskt väsen i dess egenart”. I sina romaner, där författaren gärna skildrar relationer, bildar den japanska efterkrigstiden fond och karaktärerna gestaltas både utifrån deras inbördes relationer och hur de försöker att förhålla sig till det traditionellt japanska och samtidigt till de nya västerländska influenserna.
Med regnbågen som sällskap utspelar sig i Japans traumatiska efterkrigstid. Det är ett relationsdrama och handlar om en pappa och hans tre döttrar – alla tre med olika mödrar. Två av systrarna har vuxit upp tillsammans och mellan dem finns avundsjuka och rivalitet men också syskonkärlek. Den yngsta dottern har de äldre systrarna inte träffat. Den äldsta dottern, vars mor dog tidigt, sörjer en ung man som dog som kamikazepilot. I vad som tycks vara ren frustration, har hon haft ett antal förhållanden med olika män. Mellansystern känner en stark längtan efter att få träffa deras yngsta syster.
Kawabatas berättelse tar upp – för den tiden – känsliga ämnen, som otrohet, utomäktenskapliga barn och abort. Pappan, som är arkitekt, och hans två äldsta döttrar bor i Tokyo men handlingen är i huvudsak förlagd till den gamla kejserliga huvudstaden Kyoto; en stad som hade en särskild attraktionskraft på författaren.
Romanen kom ut 1955 efter att först varit en följetong i tidskriften Fujin Kôron 1950 till 1951. 1956 filmatiserades den också i regi av Koji Shima (1901–1986) med titeln Niji iku tabi (engelsk titel: The Rainbow).
FP-215 • ISBN: 978–91-88765–71‑0
Detta är första gången romanen översatts till ett västerländskt språk och den är översatt direkt från japanskan.Tidigare har romanen bara översatts till kinesiska. 2023 ger Penguin Books Limited ut den på engelska med titeln The Rainbow.
Japansk kultur kännetecknas ibland som starkt hierarkisk och patriarkal. Kawabata har kritiserats för att vara konservativ, men skildrar i Med regnbågen som sällskap tvärtom självständiga och starka kvinnor vilka inte räds att utmana traditionerna. Männens passivitet och emotionella känslighet – såsom de framställs i berättelsen – kontrasteras av systrarnas handlingsförmåga och brutna tabun som ett tydligt uttryck för emancipation.
Att Kawabatas har en andlig sida i sitt författarskap märker vi också i Med regnbågen som sällskap. Kanske kräver det dock en viss samstämmighet mellan läsarens och författarens intentioner. En nyckel till detta kan vara att vi på samma sätt som romanens karaktärer till exempel ”fäster sin blick på blommorna”, stannar upp och släpper in de intryck naturen kan bjuda. På samma sätt som det i den japanska traditionen – och den buddhistiska – finns en strävan att släppa in tomheten i sitt sinne. Då kan vi ta till oss något helt annat än den känsla av tomhet som kännetecknar den västerländska, där sökandet tenderar att gå ut på att fylla tomheten med ting, häftiga upplevelser, framgång och ära. Läs gärna Kawabatas Nobelföreläsning för mer inspiration.
♥
KÖP DIREKT
IFRÅN FÖRLAGET
PRIS: 277:-
KÖP NU!Fri frakt inom Sverige • Köp 3 valfria titlar, få 20% rabatt