Det här är berättelsen om en modern forskares misslyckade upptäcktsfärd. Men det handlar också om forskningens omvandling, inte minst de problem som en förändrad forskningsetik för med sig. Vad händer när forskare blir beroende av olika finansiärer?
Forskningen vid våra universitet och högskolor har förändrats under de senaste decennierna. Om forskare förr ansågs vara teoretiker höjda över verkligheten, så förväntas de idag leverera resultat som kan ge företagsvinster och kanske gärna något som kan vara nyttigt för individens hälsa och välbefinnande. Men vart tog de forskare vägen som i frihet kunde kritisera samhället?
Thorpenberg har arbetat som forskare i många år. Henry Hudson är därför en initierad beskrivning med många exempel i stort och smått med många filosofiska och teoretiska referenser. Här finns kritik mot postmoderna teorier vilka presenterats som de enda samhällskritiska och Thorpenberg visar hur de inte bara är förvirrande med menlösa irrfärder utan hur de idag gett utrymme åt “alternativa fakta” som ibland får samma värde som vetenskap och forskningsresultat.
Göran Blomqvist beskrev på 1990-talet med titeln Elfenbenstorn eller statsskepp? det historiska förhållandet mellan staten och lärosätena. Kan vi idag med samma metaforik fråga oss om inte statsskeppet fått hård konkurrens av en hel handelsflotta? *
Thorpenberg tar upp Strindbergs fallna mantel från Röda Rummet, Nya Riket och Svarta Fanor, och riktar en bredsida mot den statliga byråkratins maktfullkomlighet, akademins knäfall för finansiärer och mot den intellektuella vänsterns orkeslösa spekulationer.
”Må det nyliberala Sveriges alla svansviftare darra vid åsynen av denna bok!”
* Göran Blomqvist: Elfenbenstorn eller statsskepp? (http://www.ht.lu.se/serie/4286023)