Michael Economou (1956) är författare, poet, kulturskribent och översättare. Att han är särskilt intresserad av historia, natur, geografi och konst kan också synas i hans egen lyrik.
Sedan debuten, Tolv månaders dikter (1988), har han utkommit med dussintalet egna titlar. Tillsammans med författaren, dramatikern och översättaren Vasilis Papageorgiou har Economou under tjugo år översatt och tolkat flera verk av bland andra Odysseus Elytis och Kenneth Koch samt sammanställt en antologi med samtida grekisk lyrik, Med fingret vidrör du orden – En antologi samtida grekisk lyrik (Trolltrumma 2019).
Michael Economou skriver essäer för bland andra Horisont, Ad Lucem, Tidningen Kulturen och Populär Poesi. Kulturgeografin har gripit honom och idag (2020) arbetar han utifrån sina erfarenheter från de återkommande resor han gör till Montségur i södra Frankrike. (Se artikeln på tidskriften Horisonts webbplats; länk ovan.)
Här på Fri Press kom hans diktsamling Coyoten & annat som räknas ut 2020. Med 92 haikudikter delar han med sig av sina iakttagelser i naturen och konsten.
Sommaren 2021 blev hans biografi och katalog över ett konstnärsliv aktuell med Gerhard Karlmark – ett konstnärsliv som togs fram till en minnesutställning på Dalby bibliotek sensommaren 2021. Den är rikt illustrerad med målningar, fotografier, skisser, teckningar och litografier samt tillbakablickar på den skånska kulturscenen under 1900-talet.
Nu, hösten 2021, hittar vi också hans diktsamling Vid ödekyrkan i Svensköps socken. Den inleds med en essä där han beskriver en vilse vandring genom skogen. Efter att ha gått i funderingar kring vårt främmande förhållande till döden och de som lämnat oss, finner han efter ett tag tröst i naturen. Tankarna går också till äldre tiders tänkare och så finner han ruinen av en gammal kyrka. I parvisa dikter fångar han iakttagelserna och för ett samtal med de döda föräldrarna. Som en hyllning till livet, i tacksamhet över att i alla avseenden också få bära förfädernas erfarenheter.