Det är 70-tal. Det är de stora demonstrationernas tid och många brinner för det de tror på. Bo bor inte själv i den gamla buddhistmunken Milarepas grotta utan det gör Jane, en av hans äldsta vänner.
Men han kommer till Kabul just när kungen avsätts i en kupp. Och på Pudding Shop i Istanbul (restaurangen där 70-talshippies träffas på väg till och från Asien) får han och flickvännen värja sig när det blir bråk mellan gästerna. I Nordafrika får han träffa representanter för västsahariska POLISARIO. Och så sitter han på kåken i Mariestad för vapenvägran. På jobbet tror de inte alltid på vad Bo berättar, men i berättelsen ”Indianen på lagret eller hur vi drev lönnkrog i Haga” får vi veta varför han serverar ”vegetariska piroger”.
Inspiration
Det är 60 år sedan Jack Kerouac kom ut med sin On the road. Just den boken var en stor inspirationskälla för Bo Ranman, till hans resor och intresset för beatkulturen, buddhismen och det egna skrivandet. När han var fjorton gav hans far honom boken På drift, som den kom att heta i svensk översättning. Bo lånade sin fars gamla ryggsäck och sovsäck och liftade iväg. (Bild: Första pocketomslaget till Jack Kerouacs On the Road)
På väg heter den nya svenska översättningen av Andreas Vesterlund (Bakhåll 2016). Den bygger på den amerikanska nyutgåvan On the Road: the Original Scroll (Viking Press 2007) och är något helt annorlunda än de av förlagens tidigare tillrättalagda och censurerade versioner. Nu följer den Kerouacs originalmanuskript som just kallas ”The original scroll” eftersom att han skrev på en trettiosex meter lång pappersrulle i ett enda stycke. Personerna i romanen har fått tillbaka sina riktiga namn och författarens beskrivningar av kärlek, sex och droger är med så som Kerouac skrev det. Följande lilla utdrag får väl ses lite som en programförklaring:
”De enda människorna för mig är de galna, de som är galna i att leva, galna i att prata, galna i att bli frälsta, med en glupande hunger efter allt på en gång, de som aldrig gäspar eller ägnar sig åt vardagligt småprat, utan brinner, brinner som fantastiska gula fyrverkerier och exploderar som spindlar tvärs över stjärnorna.”
FP-111 ISBN: 978–91-85972–71‑5
2007 skrev Bo Ranman den lilla minnesskriften Dharmagänget möts, alltså 50 år efter Jack Kerouacs On the Road publicerades. Hur inspirerande än Kerouacs stora litterära framgång blev, var den också början till slutet för hans författande.
Vi brinner, pratar stort, och vill inget annat.