Fånga stunden och möt poeterna för att höra dem läsa sina haiku – den japanska kortdikten som med sin komprimerade och tankeväckande form har inspirerat så många sedan 1400-talet. De är i Amfisalen 10:00. Bokmässan arrangeras av Litteraturrundan med stöd från Lunds Kultur & Fritidsförvaltning, Svenska Akademien och Stiftelsen Kärnhuset.
Haiku i Syd är ett sällskap poeter som träffas med ojämna mellanrum för att skriva haiku i en traditionsrik, nyskapande och naturnära gemenskap.
Träffarna sker gärna under så kallade Ginkovandringar i naturen eller i någon park. Efter att ha vandrat en stund, enskilt eller i mindre grupper, och låtit sig fångas av dagen, återsamlas de och läser för varandra.
Ibland anordnas också haikuverkstäder där deltagarna läser och diskuterar varandras dikter och ger förslag till förbättringar.
Svenska Haikusällskapets haikuverkstäder sker sedan pandemin också digitalt. Genom anonym omröstning kan där också de bästa två dikterna utses.
Många av poeterna som är med 16 november är också medlemmar i Svenska haikusällskapet. Det bildades 1999 av bland andra Kaj Falkman, Lars Vargö, Teresa Wennberg och Lars Granström, med syfte ”att sprida kännedom om haiku i Sverige och främja haikudiktning på svenska”. Sällskapet har idag närmare 200 medlemmar.
På bokbordet finner du också några av poeternas diktsamlingar – liksom mer samtida haikupoesi samt essäer om tidiga japanska poeter i Fri Press utgivning.
Se hela Litteraturrundans program för Bokmässan och Litteraturrundan på Facebook!
Tio poeter läser haiku på Botulfsscenen
Emil Ahlbertz är poet och bosatt i Malmö. Han har bland annat utkommit med diktsamlingarna Författares Bokmaskin (Författares Bokmaskin 2016), Dagarna är dagsvers (Fri Press 2019) och Insändarpoesi (Fri Press 2021).
Birk Andersson bor i Malmö, jobbar på kommunen och skriver humoristiska haiku-dikter om olika samhällsproblem, om helgmorgnar på IKEA och såklart nudister. Han kommer att läsa från sin sensate diktsamling Sju sorters haiku (Fri Press förlag 2023).
Michael Economou är författare och skribent. Hans senaste böcker är Vid ödekyrkan i Svensköps socken (Fri Press 2021) och Ted & Sylvia — Ett förståelseförsök (h:ström text & kultur 2023).
Torun Ewald Haiku är små korn av inspiration som flyger genom världsrymden. I stillheten i skogen fångar sinnet kornen. Fingrarna fäster dem på papper. Hennes senaste haikusamling: En reva i verkligheten (Askerö förlag 2023).
Christer Hansson kom i kontakt med haiku redan i slutet av 60-talet och har sedan dess läst och skrivit haiku i perioder. Efter många år som journalist är det fascinerande att med få konkreta ord känna, se, höra, lukta ett enkelt ögonblick och förmedla det till läsaren att uppleva.
Christina Karlsson har utkommit med diktsamlingarna Våra andetag andas haikusommar (2018) och Ur Orkesterdikets djup (Artes Liberales 2022) och bidrar i antologier som Skimmer (Svenska haikusällskapet 2022). Haiku har blivit en livsstil, ett sätt att stanna upp i vardagen och reflektera kring relationen mellan livets kontraster och naturen.
Anders Melin är en universitetslärare och forskare med stort intresse för östasiatisk kultur och religion och har utkommit med diktsamlingen Sparven i Kyoto (Fri Press 2019) där inspirationen kommer bland annat ifrån en resa till Japan.
Kerstin Park var tidigare logoped och hon har skrivit både fack- och skönlitteratur – gärna haiku. Hon medverkar i flera haikuantologier, också internationellt. Hon har utkommit med diktsamlingen Längs vägen — världen, 72 haiku (Fri Press 2020) och bidrait med en ”haibun”* i antologin Resiliensen (Fri Press 2023).
Lennart Ch Svensson söker ”den moderna haikuns själ doppad i den klassiska haikuns omtumlande skönhet”. Årstiderna finns där men också livets andra scener. Han håller han sig helst till stavelseräkning, ”haikuns grundbeat”. Förra året kom hans diktsamling Vem sjunger om natten i solrosens mikrofon? (Solentro)
Sten Svensson var en av de som bildade Svenska Haikusällskapet 1999 där han också var redaktör för tidskriften Blåeld. Redan 1977 gav han ut Sveriges första stora haikuantologi (Allegoriska Bildtidningen). Hundratals av hans artiklar om Japan och haiku har sedan dess publicerats i tidskrifter och dagspress. Haikuns ”portalgestalt” Basho är hans huvudsakliga forskningsområde.
* en haibun är en prosatext med inskjutna haikudikter. Något mer ”haikurelaterat” förklaras också kort vid arrangemanget 16 november.