Argentinska berättelser utgår från Sandstedts vistelser i Buenos Aires. Dels från när han var där i mitten på 1970-talet och dels från återvändandet tjugofem år senare. Temat är litteraturens eller mer specifikt berättelsernas potential.
Han söker – och finner – spåren efter någon som kommit att inspirera honom stort: författaren Jorge Luis Borges. Och vi får också möta andra författare.
I berättelsen ”De kärleksfulla lögnerna” skildras hur en man på väg till ett informellt möte blir stoppad av en soldatpatrull. Efter en halvtimma ser kvinnan som väntar på honom genom ett restaurangfönstret hur de släpper honom.
– Var de hårda? undrar hon.
– Inte särskilt. De var unga och berusade.
– Fick du de vanliga frågorna?
– Jo, men svaren var nya, säger han.
– Vad menar du?
– Att jag inte svarade som vi kommit överens.
– Varför inte?
– För att jag inte längre orkar bedra mig själv och andra.
Han berättar för henne att han i en plötslig ingivelse tagit bladet från munnen och förklarat för militärerna att författare skriver sina berättelser, att kampen mot juntan är det som förenar dem och att varje människa borde ha motståndet som livsuppgift. Kvinnan blir orolig men han bedyrar att han inte avslöjat henne. Han har insett att det är värre att alla deras berättelser har anpassats till diktaturen så mycket att de egentligen aldrig skulle skrivits. Han tror att försiktigheten ”till och med har sanktionerat diktaturen eftersom det i omskrivningarna vilar något räddhågat och konserverande”. Han sa som det var men de förstod honom inte och lät honom gå.
FP–183 • ISBN: 978–91-88765–46‑8
Kanske blir vi påminda om att vi här idag lever i ett relativt fritt samhälle där vi kan uttrycka i det närmaste vad vi vill – också med det skrivna ordet. I Argentina var det tidigare mycket annorlunda. Idag, sett till Reportrar utan gränsers ”frihetsindex”, försämrades yttrandefriheten i Argentina under Mauricio Macris presidentskap och fortsätter att så göras. Landet ligger idag på plats 64 internationellt sett. (Sverige ligger på fjärde plats.)
Läs mer om Åke Sandstedt och hans skrivande här »
Men Sandstedts berättelser är ingen politisk pamflett för friheten att skriva. Förhoppningsvis kan vi dock bli påminda om berättelsens och berättandets magi. De mänskliga möten han målar upp förutsätter också lyssnandet, för i bokens många dialoger ger karaktärerna varandra verkligt utrymme. Som läsare bjuds vi in för att ta plats i samtalen, nästan som om vi vore där. Vi kan märka hur deras samtal liknar våra egna, de i det verkliga livet. Allt vi läser, lyssnar till, som vi berättar för varandra, måste sedan nödvändigtvis inte ha en början, en mitt och ett slut.
PRIS: 158:-
KÖP BOKEN FRÅN FÖRLAGET ♥Fri frakt inom Sverige • Köp 3 = 20% rabatt
eller