Detta är Eva Ermenz andra haibun. Åter tar hon oss med till Japan och vi får följa henne från vinter till höst. ”Shiro” betyder vitt och för betydelse i en snöflinga, en blixt över himlen eller en kvinnas vita armar.
Ermenz rör sig så försiktigt hon kan bland människorna även om hon sticker ut med sitt västerländska utseende och ovanan med hur man ska föra sig. Traditionen bjuder att man ska lägga band på sig, men det är ärliga människor hon möter, och där uppstår en slags omtanke. Besöket i det lokala badhuset, ”onsen”, blir lika lärorik som det hos skolklassen.
mellan tvagningarna
nakna kroppar rör sig
i ultrarapid
urgamla sägner
barnen lyssnar uppmärksamt
tempelklockans ton
Toshiko, en gammal vän, bjuder med henne på en ”Tree bathing”, på japanska ”Shinrin yoku”, en organiserad skogsvandring med fokus på trädens läkande kraft.
”Henry David Thoreaus klassiska verk från 1854 – Walden, or life in the woods dyker osökt upp i minnet. Thoreau förespråkade närheten till naturen, det enkla livets positiva inverkan på människans psyke tillika kroppsliga hälsa.” Hon kommer också att tänka på att vi nordbor har tillgång till oändliga skogar.
Shiro i webbshoppen »
HAIBUN
Haibun (俳 文) har japanskt ursprung och är en prosimetrisk litterär form, alltså en text som kombinerar prosa och poesi. Den har ofta formen av en dagbok eller en reseskildring. Dikterna i dem är vanligen haiku och temat är till exempel upplevelser från resan, om iakttagelser i naturen – växter, djur, landskapet, eller ett möte med någon. De kan knyta an till någon anekdot eller är så är de skrivna för att hedra en person eller en speciell händelse.
Matsuo Bashō lär vara den förste som använde termen ”haibun” – i ett brev till sin lärjunge Kyorai 1690. Vid sidan om Bashō, vilken är känd för sin En färd i det inre av landet (Ellerströms, 2004), bör nämnas Yosa Buson, Kobayashi Issa och Masaoka Shiki, vilka kan sägas ha fört Bashōs diktning vidare.
Idag skrivs det och ges ut en del haibun, främst på engelska och tyska. Böcker OM haibun är relativt vanliga. Kortare haibun publiceras ofta på internet, i olika forum som hos kvartalsjournalen ”Haibun Today” (haibuntoday.com).
Om Eva Ermenz här »