Värmlänningen Sylve Björkman (1955) berättar öppenhjärtigt om sitt liv, från barndomen och fram till idag då han blivit en av de mest kända profilerna i svensk bärhandel. Motgångar och framgångar varvas med dråpliga äventyr både på det privata planet och som företagsledare. I en bransch som ofta kritiseras för cyniskt utnyttjande av utländsk arbetskraft vill han verka för bättre arbetsförhållanden och en hållbar bärhantering.
Det har ofta svängt i Sylve Björkmans liv. Uppväxten var minst sagt tuff och motgångarna har ibland slagit till med förödande kraft. Ändå har han gång på gång lyckats resa sig och ta sig vidare. Sett till de framgångar han nått idag – har han ju lyckats stort.
“Dä är aldri försent å lär sej av live och ta ny tag.”
ur kapitlet ”Starka kvinnor”:
Det finns två personer som ovillkorligt älskar honom och som tycker att han är kungen själv redan i tidig ålder. Den ena är förstås hans mor. Hon uppfostrar och skäller och berömmer och älskar och försvarar och skäms – och skäms inte. Hon och endast hon förstår och ser varifrån rastlösheten och galenskapen härstammar. Hon lindrar och hon lider. Hon lagar mat och ger honom massor – som om att maten i sig ska hjälpa honom att må bra och finna en ro. Hon lever i ständig oro över att något ska hända honom och han vet att hon är hans livsnerv. Han försöker att alltid lyssna på vad hon säger men sedan som genom ett trollslag går han ut och gör tvärtom. Det förblir en evig gåta varför han gör det. Men det är så han är. Även nu när hon är borta frågar han henne om råd. För det mesta får han inget svar men ibland tror han sig veta vad hon skulle ha sagt. Men han gör ändå det som han anser vara bäst och glömmer bort moderns råd i glädjeyran över att tro att han ännu en gång handlat rätt.
Redan i nionde klass lär ”Kröskongen” Helmer Walfridson honom hur bäraffärer ska gå till. Helmer var en känd bärhandlare i trakten och Sylve lärde sig mycket av honom. På farmoderns gård Brötera får Sylve köpa upp och väga in bär. Provisionen var på femtio öre kilot.
Berättelserna är många. Vi får följa med till Afrika där han med nöd och näppe undkommer en flock vilda elefanter. Han hälsar på vännerna i Thailand, skadar sig och ska bli helad med trolldom – eller kanske inte. Han tränar och bantar och springer maraton – allt för att uppnå den bästa fysiken. De nära relationerna är inte alltid så lätta att hantera.
Boken är rikt illustrerad med fotografier från förr och nu.
Vännen Inga-Britt “Bittan” Olsson har genom intervjuer och samtal samlat en del av hans minnen och tankar så att boken har kunnat bli verklighet.
FP-252 • 978–91-88765–95‑6
ur kapitlet ”En biltur i natten” (en ljus sommarnatt 2018):
Det sägs att bärkungar saknar empati. Han vill inte se sig som en egoist, någon som bara bryr sig om sig själv och det som gynnar honom. Han har svårt att känna igen sig i den beskrivningen, så som bärkungar ibland utmålas i media. Ska det bara vara de dåliga exemplen som lyfts fram? Han är mån om de som plockar hans bär. Inte minst de som år efter år kommer och plockar tonvis. De ska ha skälig ersättning för de två månader de är här och arbetar så hårt. Men i år är skogarna runt om honom så torra att det knastrar kring fötterna där han går. Skogar i landet brinner faktiskt och eld och rök jagar människor på flykt. Bärsäsongerna har varit riktigt bra de senaste åren. Men i år kan torkan ställa till med katastrof. Inte bara för honom och plockarna utan för alla som på ett eller annat sätt är beroende av naturen. Också för djuren medför torkan mycket lidande.