Det är sjuttio- och åttiotal. I mjuka tillbakablickar målar han upp en ung människas upplevelser i en svensk småstad. Det handlar också om drömmar och längtan bort. En del av minnena är hans egna, men personerna i hans dikter är fiktiva.
FP–208 • ISBN: 978–91-88765–64‑2
I flera av Kjellssons dikter möter vi bruksortens arbetare och omlandets småbrukare. Vi anar en storörad pojke som lyssnar till de vuxnas samtal och de äldres berättelser. Ibland handlar det om hur det var förr. Pojken ser en större värld öppna sig där ute någonstans. Vi möter fastrar som skrattar åt världens beskaffenhet och åt farbrödernas ”försoningsbuketter”. Någon är sjuk. En annan dör. Det finns de som rest utomlands.
Kjellsson var inte ensam om att längta bort och iväg. Vid busstorget vinkar de av Elin ”två dagar innan hennes artonårsdag”. Hon som reste till ”ett andrahandskontrakt i storstan”.
Människorna som befolkar Kjellssons dikter lever – trots motgångar och umbäranden – med en slags fördragsamhet som nog verkar ha smittat av sig på poeten. Han finns där bland dem och iakttar. Beroende vårt eget förhållande till den tid som flytt kanske någon tycker att han balanserar på en tunn linje mellan nostalgi och melankoli. Oavsett finns där en sann värme.
Läs mer om Hans Kjellsson »
Jag kunde berättat om tiden
om glömskan
och omstöpta minnen
Jag kunde berättat
att det går sju människoår
på barnens sommar
och att alla år är hundår
en del
bara lite mindre håriga
än andra
Jag kunde berättat om timmarna
som bara är små på natten
och om minuternas förvandlingsnummer
Jag kunde berättat om
alla svårfångade sekunder
och om nedräkningens utvalda få
Jag kunde berättat att
ingenting
föregår ögonblicket då
de stora klockorna
börjar slå fortare
än de små
PRIS: 170:-
Fri frakt inom Sverige • Köp 3 valfria titlar, få 20% rabatteller