Andreas Björsten
Andreas Björsten började skriva dikter i 14-årsåldern och uppträdde bland annat på Kulturhuset i Stockholm. Som sjuttonåring försökte han ge ut en bok på Författares Bokmaskin. Han misslyckades med det tekniska men fick en inblick i författarvärlden.
Andreas pluggade och jobbade som kontorist. Men han drömde om något annat. Som tjugfemåring upptäckte han att det fanns fler människor runt om i Sverige med samma drömmar. Han tog kontakt med Thomas C. Ericsson och Lukas Moodysson som vid den tiden drev varsin stenciltidskrift i Vimmerby respektive Åkarp. Björsten började skicka dikter och collage till dem och blev publicerad i tidskrifterna.
Han medverkade i Grupp-antologin GRUPP 86 (1986) tillsammans med bland andra Håkan Sandell och Lukas Moodysson. Han ingick i redaktionen för den litterära tidskriften Den Blinde Argus som kom ut mellan åren 1985–1995 och som idag fungerar som blogg.
Andreas är verksam in Romantiska förbundet och får nog anses som något av en traditionalist. Detta, inte bara i vad han skriver, utan också för att han på olika sätt verkar för att hålla lyriken levande och bevakar dess plats i vårt, i vissa stycken, förflackade kultursamhälle. Han är estradpoet och har varit med och arrangerat Poetry Slam där han också själv bidragit med sin poesi.
Riv murarna
runt de bästa poeterna
upphäv tystnaden
med muntliga åtbörder.
Ur MUNTLIGA ÅTBÖRDER liten lyrisk självbiografi (muntliga dikter tre)
Idag har Björsten sex diktsamlingar bakom sig varav de två senaste här på Fri Press.
Björn Kohlström recenserar på sin vakna blogg bernur Andreas senaste titel Muntliga åtbörder — liten lyrisk självbiografi. Kohlström pekar ut “hemlösheten” som ett tema och menar att det i “dikterna finns ett stråk av det tidlösa”, att “de saknar spår av en samtid, och sådant kan alltid uppfattas dubbelt, lika mycket brist som tillgång”.
Paketpris: 2 X Björsten
FP-078 Kärleksbikter (muntliga dikter 2) Detta är Andreas Björstens femte diktsamling, den handlar kärlekssökandet, sökandet efter Gud och livet med en bit tandguld på fickan. Björsten säger: ”Om poesin inte gör dig lycklig är den verkningslös.”
FP-112 MUNTLIGA ÅTBÖRDER liten lyrisk självbiografi (muntliga dikter tre) Den här gången lämnar Björsten kärleken för att röra sig in i poetens landskap mot en slags metapoesi. Resultatet är en blandning mellan estradpoesi och “vanlig” poesi där läsaren får följa med i möten med andra karaktärer som skriver och skapar.