FRI PRESS HISTORIA
Fri Press startade sin utgivning i Göteborg år 1969. De tre första utgåvorna var i form av en enkel stencilerad tidskrift som delades ut gratis på gator och bibliotek. De trycktes i Experimentgymnasiets källare och flera av dem som medverkade i dessa tre utgåvor var också elever på skolan.
Efter ett par år startade ”förlagsutgivningen” och en egen Gestetner dupliceringsmaskin införskaffades och med hjälp av elbrända stenciler förfinades stencilerandet till en skön konst under det följande decenniet.
Framsidorna kom att förses med färgbilder – av handgjorda linoleumtryck på rispapper. Ett papper som närmast kunde inhandlas i Amsterdams kineskvarter. I TAO-antologin klistrades färgfoton in manuellt. Skrifterna bladades och häftades oxå för hand.
Förlagets första lokal var en enrummare på Olskroksgatan, som vi värmde upp genom att elda papprullar i kakelugnen. Papprullarna fick vi från Toms pappas mattaffär. När jag eldat på ordentligt och tryckt tvåhundra linoleumtryck med Jack Kerouac utan att släppa in något nytt syre i rummet somnade jag med ansiktet i färgen.
I Kvarnbyn i gamla Mölndal, kom vi att etablera ”Fria Folkrepubliken Forsåker” som kom att omfatta två gamla trefamiljsfastigheter samt ytterligare tre enfamiljshus samt mellanliggande trädgårdar bland rotebostäderna i den gamla bruksmiljön.
Efter att först fått hålla till i en köksskrubb och senare i en tvättstuga kom så småningom ett av de mindre husen att bli förlagets tillhåll i ett tiotal år. Här trycktes många dikthäften. Böckerna trycktes och bands in på Tryckverkstan mittemot Amerikaskjulet inne i Göteborg.
Håkan Williams tryckte omslagen till våra böcker på sin Heidelberg, tryckpressarnas Rolls Royce. Inlagorna trycktes antingen på Tryckverkstans stora offsetpress eller på Gestetnern i Mölndal. Inbindningen gjorde jag på nätterna när Tryckverkstans maskiner var lediga.
(Fortsättning följer…)